Cumhuriyetle birlikte kadınlara verilen haklar

Tarih boyunca dünyada kadın hakları konusunda birçok girişime tanıklık edilirken Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile birlikte bu topraklarda yaşayan kadınlar da birçok hakka kavuştu.


3 Mart 1924: Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğrenim Birliği) çıkarıldı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile birlikte eğitim laikleştirildi ve tüm eğitim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlandı. Kız ve erkekler eşit haklarla eğitim görmeye başladı.


4 Ekim 1926: Yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ile birlikte erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.


3 Nisan 1930: Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı.


1930: Doğum izni hakkı verildi. İlginizi çekebilir: Doğumda kadın hakları nelerdir?


10 Haziran 1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu.


26 Ekim 1933: Köy Kanunu'nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi.


5 Aralık 1934: Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.


15 Haziran 1936: İş Kanunu yürürlüğe girdi. Kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi.


23 Haziran 1937: Kadınların yeraltında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan 1935 tarihli 45 sayılı ILO Sözleşmesi kabul edildi.


1945: Analık sigortası (doğum yardımı) 4772 sayılı yasa ile düzenlendi.


1949: Yaşlılık sigortasının kadın ve erkekler için eşit esaslara göre düzenlenmesi 5417 sayılı yasa ile sağlandı.


Osmanlı feministleri
Cumhuriyet ile "ilk" olan kadınlar

Cumhuriyet'in getirdiği kazanımlarla ilkleri başaran kadınlar... Unvanlarının önüne "kadın" konması şimdi cinsiyetçi olarak kabul görse de kadınların kat ettiği yolları onlar açtı. Onlar, Cumhuriyet'in sunduğu imkanlara kendi azimlerini kattı ve yaşadığımız topraklarda mesleklerinin ilk kadın temsilcileri oldu. Cumhuriyet'in 100. yılında, cumhuriyet kadınlarının başarıları...

36Afet İnan İlk kadın tarih profesörü ve Atatürk'ün manevi kızı Afife Jale İlk kadın tiyatro oyuncusu Emel Gazimihal İlk radyo spikeri Feriha Sanerk İlk kadın emniyet müdürü Feriha Tevfik İlk Türkiye güzeli Filiz Dinçmen İlk kadın büyükelçi Gül Esin İlk kadın muhtar Remziye Hisar İlk kadın kimyager Keriman Halis İlk Dünya güzeli Lale Aytaman İlk kadın vali Lale Orta İlk kadın hakem Leman Altınçekiç İlk kadın jet pilotu Müfide İlhan İlk kadın belediye başkanı Nuran Devres İlk kadın TV spikeri Özlem Bozkurt İlk kadın kaymakam Sabiha Bengütaş İlk kadın heykeltraş Sabiha Gökçen İlk kadın savaş pilotu Safiye Ali İlk kadın doktor Samiye Morkaya İlk kadın otomobil yarışçısı Seher Aytaç İlk kadın makinist Semiha Berksoy İlk kadın opera sanatçısı Süreyya Ağaoğlu İlk kadın avukat Tansu Çiller İlk kadın başbakan Türkan Akyol İlk kadın bakan Adile Ayda İlk kadın diplomat Refet Angın İlk kadın öğretmen Aysima Altınok İlk kadın beyin cerrahı Sabire Aydemir İlk kadın veteriner Ferdane Bozdoğan Erberk İlk kadın diş hekimi İnci Özdil İlk kadın orkestra şefi Jale İnan İlk kadın arkeolog Refet Angın İlk kadın öğretmen Selma Rıza İlk kadın gazeteci Fazıla Şevket Giz İlk kadın profesör, zoolog Nüzhet Gökdoğan İlk kadın gökbilimci ve dekan Pakize Tarzi İlk kadın jinekolog (kadın doğum uzmanı)






Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."